ناخن جویدن کودکان علت و درمان
دلایل اصلی ناخن جویدن کودکان
این اختلال یکی از فراوانترین واکنشهای نورتیک واختلالات عادتی ارضا کننده است که در کودکان وگاهی هم در بزرگسالان مشاهده می شود.
طبق تحقیقات وکسلر وبیلینگ جویدن ناخن از 5 سالگی شروع می شود وکم کم در 10 تا 15 سالگی به اوج خود می رسدولی اکثر مبتلایان را کودکان 9-11 سال تشکیل می دهد
جویدن ناخن در دختران بیش از پسران مشاهده می شود وفرد معمولا در سنین نوجوانی متوجه عادت نامطلوب خود می شود.
تحقیقاتی وجود دارد که نشان می دهد در بروز این مشکل تا حدی ژنتیک هم نقش دارد اما درمجموع می توان چنین گفت که در مورد این اختلال علل محیطی ومخصوصا محیط خانواده بیش از ژنتیک نقش دارند.
آمارها نشان می دهد 38% کودکان 4- 6 ساله ناخن های خود را می جوند وحدود 20% این کودکان تا سن نوجوانی کماکان درگیر این مشکل هستند.
جویدن ناخن بر خلاف مکیدن انگشت در سر فرصت انجام نمی گیرد بلکه نشانه ی دلواپسی ، اضطراب یا ترس است .کودکانی که انگشتان خود را می مکند اکثرا آرام وبی قرار هستند ولی آنهایی که انگشتان خود را می جوند بی قرار ،مضطرب ودارای انرژی زیادی هستند وحتی در خواب نیز آرامش ندارند ،جنب وجوش زیادی دارند ،فریاد می کشند وخشم وغیظ در آنها به مراتب زیادتر دیده می شود . جویدن ناخن را بعضی حرکتی برای تخلیه هیجانات می دانند اما گاهی کودک این کار را از محیط مخصوصا والدین وخواهر وبرادرهای بزرگتر یاد می گیرد.
بیشتر والدین نگران ناخن جویدن کودکان هستند و معمولا برای از بین بردن این رفتار در کودکان از روشهای نادرستی استفاده می کنند . ناخن جویدن در کودکان به شدت رفتار و تداوم آن وموقعیتهایی که در آن کودک به این کار مبادرت می کند بستگی دارد .
در هر صورت درمان این اختلال اکثرا توسط والدین امکان پذیر است ومعمولا نیازی به دارو درمانی ندارد .امید است رهنمودهای زیر برای رفع این مشکل در کودکان یا دانش آموزان شما موثر واقع شود ومطمئن باشید اگر محیط خانوادگی گرمی را برای فرزندانتان فراهم کنید می توانید به آسانی بر مشکلات غلبه کنید.
علل ناخن جویدن :
1- نبود بهداشت روانی در خانواده
2- اضطراب یا آشفتگی های موقت دوران کودکی وسالهای اول زندگی کودک
3- خستگی ، خشم یا ترس
4-تقویت رفتار به هنگام انجام این عمل توسط اطرافیان
5- بی قراری و بی حوصلگی
6- دلواپسی و تضادهای فکری وقرار گرفتن در موقعیتهای ترس او وبلا تکلیفی و حالات هیجانی
7- عادت یعنی کودک گاهی برای سرگرمی وگاهی برای رهایی از تنش ها واضطرابهای روزانه دست به این کار می زند.
8- مقابله با هیجانات وبحرانهای عاطفی درون کودک
راهکارهایی برای درمان ناخن جویدن :
1- مهمترین راهکار برای درمان این اختلال پیدا کردن علت اضطراب واسترس کودک است وبا رفع استرس و ناراحتی معمولا جویدن ناخن به تدریج از بین میرود.
2-گفتگو با فرد مبتلا جهت ریشه یابی مشکل و مشاهده کودک جهت تعیین موقعیتهایی که کودک در آن به این کار اقدام می کند.
3- تهدید و تنبیه ، پاشیدن فلفل وداروهای تلخ نه تنها در درمان موثر نبوده بلکه باعث فشار عصبی واضطراب بیشتری شده و اگر چه ممکن است در کوتاه مدت نتایج مفیدی داشته باشد در بلند مدت مشکل را وخیم تر میکند.
4- سرگرم کردن واستفاده از انگشتان کودک با فعالیتهای هنری ،کاردستی موسیقی ،ورزشی بسیار مناسب است.
5- انتقاد ،اوقات تلخی ،تذکرهای پیاپی وتهدید کردن هیچ تاثیری در کاهش این عادت در کودکان ندارد.
6 – محیط خانوادگی امن وحمایتی در رفع تنشها واضطراب درونی کودک بسیار موثر بوده وکمک زیادی به رفع مشکل کودک بدون نیاز به خدمات مشاوره ای و دارویی می کند.
7- تشویق کردن کودک ،تایید او واستفاده از روشهای رفتار درمانی مثل دادن جایزه وژتون وستاره و….موثر است.
8- زمانی که در می یابید کودک مترصد جویدن ناخنش است سعی کنید حواس او را پرت کنید و اسباب بازیهایی را به او بدهید تا دستهایش در گیر بازی شود.
9- در باره ی سلامت ،زیبایی واهمیت ناخن ها برای کودک با زبان ساده توضیح دهید وسعی کنید همیشه ناخن هایش کوتاه باشد چون اکثرا کودکان ناخن های بلند را بیشتر می جوند.
10- سعی کنید نگرش ودیدی مثبت ،سازنده وشفاف به حل مشکل کودکتان داشته باشید ومطمئن باشید این مشکل با کمک شما به راحتی قابل درمان است.
11- در صورتی که جویدن ناخن در کودک به حدی زیاد باشد که به انگشتان هم آسیب رسیده است حتما برای جلوگیری از عفونتهای احتمالی به پزشک مراجع کرده وبرای رفع مشکلات حاد با یک مشاور یا روانشناس مشورت کنید.
منبع: کارافکر
دیدگاهتان را بنویسید