آموزش نظم به کودکان در خانه از چه سنی؟
سن آموزش نظم به کودکان
یکی از سوالات والدین این ست که از چه زمانی نظم را به کودک آموزش دهند. شما می توانید آموزش نظم به کودکان را از همان زمانی که او نوپا است یاد دهید اما باید رفتار شما با کودک نوپا مناسب باشد و از او انتظار نداشته باشید که همیشه منظم باشد و باید در ین سن او را با مفهوم «درست» و «اشتباه» آشنا کنید.
برای کودک نوپایی که تنها یک سال دارد، نظم باید با اجتماعی سازی و آموزش حد و مرزها در فکرش نهادینه شود. کودک تا قبل از 5/3 تا 4 سالگی مفهوم قواعد و قوانین را درک نکرده است اما با افزایش سن او می تواند به مفهوم کلی تر و ملموس تری از قوانین دست یابد و از این سن به بعد می توان به صورت دقیقتری به کودک آموزش نظم داد.
بیشتر بخوانید:نکات جالب برای تربیت کودک
آموزش نظم به کودکان با روش های معکوس
برای کاهش رفتار منفی و بی نظمی روش های مختلفی شامل نادیده گرفتن، ایجاد محدودیت و زمان سکوت می تواند به کار رود. این روش ها بسته به نوع رفتار متفاوت است. برای آموزش نظم به کودکان از روش های معکوس زیر استفاده نمایید:
- رفتار مطلوب را به کودک نگویید بلکه رفتار منفی را شناسایی کنید و رفتارهایی که می خواهید اصلاح شود را جایی ثبت کنید و کودک را از رفتار نامطوب آگاه کنید.
- برای کودک قانون مشخص بگذارید و در مورد دلیل اشتباه بودن رفتار توضیح منطقی دهید.
- رفتارهایی که صرفا برای جلب توجه دیگران است و آسیبی به خود کودک یا دیگران نمی رساند را کامل نادیده بگیرید و حتی بازخوردهای منفی مثل نگاه، اخم، دعوا کردن و .. نداشته باشید.
- در واکنش به برخی رفتارهای منفی کودک برای او پیامدهای منفی مشخص ایجاد کنید. کودک باید بداند همواره در مقابل چنین رفتاری، چنین پیامدی دریافت می کند.
- معمولا در مورد رفتارهایی که کمتر قابل کنترلند، و برای دیگران آسیب زننده اند، روش زمان سکوت به کار می رود. صبر کنید تا آرام شود و دوباره کاری که می خواهید انجام دهد را از او درخواست نمایید.
آموزش نظم به کودکان بالای سه سال
یکی از وظایف والدین و در قدم بعدی اولیای مدرسه آموزش مهارت های زندگی به کودکان است. برای آموزش نظم به کودک بالای سه سال خود روش های زیر را به کار ببرید:
ارتباط عاطفی قوی تری با کودک داشته باشید
برای اینکه کودک از قوانین شما سرپیچی نکند باید با کودک خود ارتباط عاطفی قوی تری داشته باشید و با او مهربان بوده و به درستی رفتار کنید. پیش از ایجاد محدودیت ها با احساس کودکان همدلی کنید. با همدلی، کودک و احساسش را می پذیرید و محبت نامشروط به او می دهید.
از سیستم تقویت و پاداش استفاده نمایید
افزایش رفتار مطلوب و کاهش بدرفتاری کودک، دادن پاداش و تشویق کودکان بسیار موثر است. پاداش دارای چند نوع است:
پاداش غیرمادی
پاداش غیرمادی مانند توجه به رفتار مثبت با نگاه، لبخند زدن، در آغوش گرفتن کودک، نوازش کردن، پاداش کلامی و تحسین کردن همگی در تقویت رفتار مطلوب مؤثر است.
پاداش مادی
می توانید در مقابل رفتارهای مثبت کودک می توانید جایزه هایی مانند خوراکی هایی که کودک دوست دارد، مثل آبنبات، شکلات، و پاستیل، اسباب بازی های مورد علاقه کودک برای او در نظر بگیرید تا رفتار مثبت او را تقویت کنید.
پاداش موقعیتی
این نوع پاداش شامل فراهم کردن فرصت هایی است که کودک دوست دارد. مثل پارک بردن، بازی کردن، گردش خانوادگی و رفتن به جایی که کودک علاقه دارد.
بهترین راههای آموزش نظم به کودکان در رده های سنی مختلف
آموزش نظم و انضباط به کودک یکی از دغدغه های اصلی خانواده ها در ارتباط با فرزندانشان است. بسیاری از والدین از بی نظمی و شلختگی کودک خود شاکی هستند و به روش های مختلف سعی دارند او را منضبط تربیت کنند.
غافل از آنکه برخی از این روش ها نتایج عکس خواهد داشت و ناآگاهی والدین از روش های صحیح تربیتی، باعث ایجاد مشکلات رفتاری فراوان در کودک می شود.
در مورد پاداش دادن نکات زیر را رعایت کنید :
- علت پاداش گرفتن را به کودک بگویید.
- رفتارهای هدف را مشخص کنید و برای هر کدام پاداشی را اختصاص دهید.
- در مورد رفتارهای مطلوب کودک توجه مثبت و تحسین کلامی را همواره به کار ببرید.
- به صورت مبهم از پاداش دهی استفاده نکنید.
- رفتارهای خوب را با نقاشی یا نوشته ثبت کنید و با هر بار رفتار ستاره یا برچسبی برای رفتار مثبت بزنید، و پس از چند بار تکرار جایزه بزرگی به او بدهید.
- به کودک باج ندهید، در باج دادن پیش از انجام رفتار به خواست کودک چیزی که می خواهد داده می شود.
دیدگاهتان را بنویسید