چرا مشکلات یادگیری کودکان به تدریج بیشتر می شود
چرا مشکلات یادگیری کودکان به تدریج بیشتر می شود ? امروزه سیستم زندگی تغییر کرده است، اما متاسفانه روش های آموزش و تربیت و کتابهای درسی و مدارس ما هیچ گونه تغییری نکرده است؟محیط طبیعی که واقعا کودکان نیاز دارند تا با آن دست و پنجه نرم کنند بسیار محدود شده است است دیگر کوچه های خاکی، میدان بازی، فضای باز، در شهرها مثل قبل وجود ندارد به قول یکی از دوستان ما یک مشت خاک نمی توانم در این شهر پیدا کنم، تا گل درست کنم فرزندم با آن بازی کند!!
مشکلات یادگیری کودکان چاق
طبق تحقیقات انجمن امریکا کودکانی که با دستهای تپل به دنیا می آیند و همچنان دست ها تپل می ماند بیشتر شده است، راستی چرا دست تپل؟! دستان ورزیده و چابک انگشتان لاغرتر و عضلانی تری دارند چون در دوران کودکی واقعا خوب در محیط طبیعی بازی کرده و دست و پنجه نرم کرده اند و همه ما می دانیم که کودکان با دست قلم می گیرند و می نویسند و چه قدر این حرکت و بازی در فضای طبیعی می تواند نوشتن و یادگیری را برای دانش آموزان تسهیل و دلچسب کند و واقعا کمتر مشکلات نوشتن خواهند داشت.
حرکت پایه یادگیری می باشد به دلایل خیلی زیاد، دیگر کودکان مثل زمان های قدیم، البته قدیم نه چندان دور، از درختان بالا نمی روند، توی کوچه ها خاک بازی نمی کنند، زمین نمی خورند، زخمی نمی شوند، و در واقعا پخته نمی شوند، از طرف دیگر، متاسفانه دیگر خانوادهها تکفرزندی شده اند و در واقع کودکان در خانه پادشاهی می کنند و پدر و مادر دربست در اختیار کودکان می باشند .
آموزش توسط پدر و مادر ها
پدران و مادران امروزی راه بسیار اشتباهی را در تربیت طی می کنند و زمان کاملا به ضرر کودکان است البته پدر و به خصوص مادران در نظر خودشان به فرزندان خود لطف می کنند ولی واقعیت تلخ این است که دارند سم خطرناکی را وارد ذهن و قلب کودکان می کنند که واقعا فردا و آتیه ی خوبی نخواهند داشت. و برای ساختن آینده کودک باید از روش تدریس خلاق استفاده کنند
اصلا از یک طرف می گوییم هفت سال اول کودکان باید پادشاهی کنند و این را به خوردمان داده اند و واقعا از نظر علمی و روانشناسی درست و معقول نیست چون عادتهای بدی در مغز کودکان شکل می گیرد و این حرف فقط در زمینه محبت و توجه می باشد که البته باید به موقع و به اندازه باشد.
چون بسیاری از والدین امروزی، کودکان هرچه می خواهند در اختیار آنها می گذارند و درخواست کودکان، به تدریج و با افزایش سنشان، بیشتر و بیشتر می شود و از طرف دیگر ارائه و خدمات، از طرف والدین محدودتر و کمتر می شود، و در همین جا تنش ها شروع می شود اما دیگر کار از کار گذشته است باید پدران و مادران ما آموزش ببینند که چگونه در عصر نوین، تربیت را که یکی از پیچیده ترین مباحث علمی عصر حاضر می باشد را خوب به پیش ببرند.
برخی از پدران و مادران این طرز فکر را دارند و می گویند: ((ما را چطور بزرگ کرده اند ما هم همین طور!! کودک باید ترس داشته باشه!! کتک باید برخی وقت ها باشه!! و فکرهای این چنین… که اصلا درست نیست و هر کورکی را باید در زمان خودش تربیت کرد نه در زمان و با روشهای گذشته))
فضای مجازی امروزی تاثیر بسیار مخربی را بر یادگیری و شکل دادن عادات نادرست گذاشته است و بر تعداد مشکلات یادگیری دانش آموزان افزوده است.
مشکلات کودکان در فضای مجازی
در این زمان، فضای مجازی، اینترنت لپ تاپ و کامپیوتر و محتواهای رنکارنگ آن،جذابیتهای خاصی برای کودکان دارد، امروزه کودکان با یک کلیک میتوانند هر چه را که دلشان میخواهند در اختیار داشته باشند که اثرات مثبت و منفی آن به طرز فکر کودکانمان بستگی دارد که اگر به موقع آموزش ببینند می توانند روی کارهایشان کنترل داشته باشند و اگر البته این را بگویم اگر ما آموزش ببینیم و کودکان خودمان را درست آموزش بدهیم و همین فضای مجازی می تواند یک فضای شاد، مثبت و رشد دهنده تلقی شود اما همه ما میدانیم که متاسفانه خانوادهها، مدارس، کتابهای درسی، دانشگاهها، معلمان و جامعه هیچ کدام، نحوه استفاده از فضای مجازی و شکل دادن ارفتارهای درست را آموزش نمی دهن.
کتاب راه حل مشکلات کودکان
متاسفانه امروزه والدین برای خانه های خودشان مجسمه، لوستر، ظروف شکستنی گرانبها، مبل های آنچنانی و خلاصه خیلی از شراف گری ها را دارند انجام می دهند و همه چیز سبد خرید دارد الا کتاب و آموزش و در این شرایط فقط پنج درصد از خانواده ها یا معلمان برای به روز شدن و تغییر کردن و تغییر دادن دارند روی خودشان سرمایه گذاری می کنند و کتاب مطالعه می کنند یا دوره و آموزش متفاوت و با کیفیت می بینند!! و واقعا تعداد بسیار کمتری را شامل می شود که ریشه در فرهنگ و تربیت و مدارس و دانشگاهها دارد.
و این طرز فکرهای والدین، مانع حرکت کودک می شود چون واقعا مادران دوست ندارند خونه به هم بریزد در حالی که کودکان دوست دارند بازی کنند اتفاقاً به هم ریختن، کثافت کاری، شکستن، ریختن، برداشتن، خودش روش یادگیری بسیار مهمی می تواند برای کودک باشد که در میان آنها خیلی از اکتشافات و تجربه ها اتفاق می افتد.
همه ما میدانیم که هیچ چیز جای تجربه و لمس کردن را نمی گیرد اما واقعا کودکان محروم از این هستند امروزه کوچه ها به جای اینکه محل بازی برای کودک شود محل پارک خودروها شده است، همه جا به دزدگیر و آژیر وصل است، و با کمترین حرکت توپ آژیر ماشین ها خودروها و صدای همسایه ها بلند می شود!! و واقعاً همه چیز بر علیه کودکان است، و همین کودکان انسان های عقده ای خواهند شد که انرژی آنها در درونشان خفه شده است. و دوران کودکی واقعی، مفرح و پر تحرکی را تجربه نکرده اند و فردا در جامعه برای خود، خانواده و کل جامعه مشکلساز خواهند بود.
روش های خلاقانه برای رفع مشکلات کودکان
امروزه در بسیاری از جوامع پیشرفته دولت و سیستمهای آموزشی سعی می کنند این فضای بسیار مهم را با خلاقیت خودشان پرکنند و فستیوال های بسیار متنوع و جذابی در قالب و آموزش خواندن و نوشتن های نوین و بسیار اثربخش بازی های گروهی برای کودکان، دانش آموزان والدین و معلمان در نظر گرفته اند تا پاسخگوی نیازهای روحی روانی جسمی ذهنی کودکان سرزمنشان باشند اما در کشور ما همین که کودکان در بهداشت، واکسینه میشوند و یک کارت رشد میکنند و منتظر میشوند تا ۶ سالش شود به مدرسه برود کافیست!! آن هم چه مدرسه ای با چه کتابهایی!! برخی معلمان به خوبی درک کرده اند که امروزه واقعیت تلخ بسیار مهمی در مدارس ما وجود دارد و آن اینکه کودکان از لحاظ رفتاری، ارتباط، یادگیری، آموزش، خودکنترلی و دهها موارد دیگر از این قبیل، مشکل دارند و وقتی که با والدین آنها در مورد ضعف فرزندانشان صحبت میشود متاسفانه به جای این که والدین بپذیرند و دنبال راهکار با شند، مقاومت می کنند و جبهه می گیرند!!
البته خودشان ضربات مهلک این ضعف ها را خواهند چشید، اما دیگر کار از کار گذشته و واقعا تغییر در جهت مثبت بسیار سخت، شکننده و هزینهبر خواهد بود بود و واقعاً پیشگیری بهتر است است.
سطح آموزش والدین برای کودک
امروز متاسفانه خیلی از والدین و معلمان به یک بیماری ((می دانم)) مبتلا شدند می خواهی مطلبی را متذکر شویم یا یاد بدهی واکنش مشان می دهند و کمتر کسی حاضر به شنیدن عمیق و پذیرفتن ضعفایشان هست و می گوید: ((می دونم)) و این فضای مجازی متاسفانه یک پوز روشنفکری در والدین و معلمان ایجاد کرده و آ«ها را تبدیل به انسان های شتابزده و سطحی کرده است و می دانند، اما به اندازه یک دهم میلی متر از سطح کل اقیانوسها!! امروزه دنیا تخصصی شدن پیش می رود و اتفاقا همه چیز را دانستن خوب نیست، چون سطحی دریافت می کنید و سردرگمی ایجاد می کند.
به کاری گیری معلمان خلاق
واقعاً رفتهرفته مشکلات یادگیری دانش آموزان زیاد میشود و از طرف دیگر جذب معلمان بیسواد آموزش و پرورش بی در و پیکر ما زیادتر می شود یعنی ما از هر دو طرف ورودی ضعیف داریم به طبع خروجی بسیار ضعیف تری هم خواهیم داشت و این یک معادله پیچیده ای نیست که هیچ کس نداند اما همه سکوت کرده ایم و منتظر معجزه ایم!!
دلیل زیاد شدن مشکلات یادگیری دانش آموزان بخشی مربوط به ناآگاهی والدین و ضعیف بودن سیستم آموزشی و نبود مهارت های تدریس موثر از طرف معلمان ما هم می باشد
وگرنه کودکان مشکل ندارند بلکه واقعاً مشکل ما هستیم اگر حرکت، بازی، شادابی، رقص، موسیقی دانش آموزان محدود شود به تبع نه تنها مشکلات یادگیری هم بیشتر خواهد شد بلکه چالش های تربیتی و رفتاری فرزندانمان هم بیشتر و بیشتر خواهد شد.
سنخن پایانی
امیدواریم والدین و معلمان به این مسایل مطرح شده، حساس بشوند و در بالا بردن مهارتهای حرفه ای خودشان بکوشند و زمان را از دست ندهند و از شتاب زدگی و سطحی نگری فاصله بگیرند و به جای این که این همه در فضای مجازی بچرخند یا به فکر عمل بینی و چروک صورت و مد لباس، مدل خودرو، اشرافی گری، باشند، کمی برای فرزندان خودشان و آموزش و تربیت درست آنها وقت بگذارند کمی برای مطالعه کتاب و دوره وقت بذارند هیچ وقت یک جمله کوتاه تلگرامی و واتس آپی یا اینستاگرامی نمی تواند کامل باشد، این انتخاب و تغییر، امکان پذیر نخواهد بود مگر اینکه اول خود ما والدین و معلمان، معکوس فکر کنیم و هم رنگ جماعت نباشیم.
بهروز آیرملوی
دیدگاهتان را بنویسید